Qaraciyəri xilas edən gözlənilməz tərəvəzin adı açıqlanıb
Populyar tərəvəzlərdən biri qaraciyərin qorunmasında əhəmiyyətli kömək edə bilər. Alimlərin fikrincə becərilməsinin asanlığı ilə tanınan turp, qaraciyəri qorumağa və bərpa etməyə kömək edən unikal xüsusiyyətlərə malikdir.
BAKU.WS xəbər verir ki, turp antioksidantlarla, o cümlədən antosiyaninlərlə və C vitamini ilə zəngindir.
Bu maddələr sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa və qaraciyər hüceyrələrini zədələnmədən qorumağa kömək edir. Bundan əlavə, turp öd istehsalını stimullaşdırır, bu da yağların daha səmərəli həzmini təşviq edir və qaraciyərə yükü azaldır.
Araşdırmalar müəyyən edib ki, turpun müntəzəm istehlakı qaraciyərdə iltihabı azaltmağa kömək edir və qaraciyər yağlanması və siroz kimi xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır. Bu tərəvəz həmçinin bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir, ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırır.
Dietoloqlar turpu rasionunuza xam formada, məsələn, salatlara əlavə etməyi və ya yan yemək kimi istifadə etməyi məsləhət görürlər. Bununla belə, turpun həddindən artıq istehlakı yüksək turşuluğu olan insanlarda mədə qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.