Sitrus meyvələri qaraciyər xəstəliklərində rolu – Araşdırma
“Magna Graecia” Universitetinin tədqiqatçıları qrupuna görə, berqamotun tərkibində olan polifenolik birləşmələr qaraciyəri artıq yağdan və metabolik pozğunluqlardan qoruya bilər.
Azia.az xəbər verir ki, tez-tez yüksək kalorili qəlyanaltıların səbəb olduğu metabolik əlaqəli yağlı qaraciyər xəstəliyi (MASLD) olan siçanlar üzərində aparılan təcrübədə berqamot ekstraktı əlavə edilərək yağlı qaraciyər xəstəliyini, həmçinin trigliserid və qlükoza səviyyələrini əhəmiyyətli dərəcədə azaldıb.
Məqalə “Nutrients” jurnalında dərc olunub.
Siçanlar 15 həftə ərzində şirniyyat və yağla zəngin yüksək kalorili insan”pəhrizi ilə qidalanıb. Berqamot polifenol fraksiyası (BPF) bəzi heyvanların içməli suyuna əlavə edilmişdir.
Bu əlavə olmadan gəmiricilərdə ağır yağlı qaraciyər xəstəliyi inkişaf etdi: orqanın ölçüsü iki dəfədən çox artdı və yağ, qlükoza, trigliseridlər və xolesterol səviyyələri kəskin şəkildə artdı. BPF qəbul edən qrupda qaraciyərin çəkisi, yağ tərkibi və hüceyrələrdəki yağ yataqlarının sayı azalıb, qan sayı isə yaxşılaşıb.
Tədqiqatçılar həmçinin berqamot polifenollarının yağ sintezini azaltdığını və artıq lipidlərin və zədələnmiş komponentlərin çıxarılmasına kömək edən hüceyrədaxili təmizləmə prosesi olan autofagiyanı aktivləşdirdiyini aşkar ediblər. Siçanların bağırsaqlarında qısa zəncirli yağ turşularının, o cümlədən metabolik pozğunluqlarda qoruyucu rol oynayan butiratın istehsalı bərpa edilmişdir.
Müəlliflər aydınlaşdırırlar ki, nəticələr hazırda bir sıra laboratoriya heyvanları üzərində aparılan təcrübələrlə məhdudlaşır, ona görə də insanlar üçün faydaları haqqında danışmaq tezdir – klinik sınaqlara ehtiyac var.
Yeganə