azia.az
azia.az

Pivənin pendir və qatıqdan daha faydalı olduğu AŞKARLANDI

12-09-2023, 15:30

Dalian Tibb Universitetinin çinli alimləri pivənin sağlamlığa faydası ola biləcəyini aşkar ediblər.

Referans.az xəbər verir ki, araşdırmaya görə, məstedici içkinin tərkibində qatıq, pendir, kefir və digər fermentləşdirilmiş süd məhsullarından daha faydalı mikroelementlər var. Mütəxəssislər köpüyün tərkibini qiymətləndiriblər və müəyyən ediblər ki, polifenollar, lif və etanol immunitet sistemini gücləndirmək üçün əsas maddələr olaraq qalır.

Xüsusi dəyər polifenollardır - prebiyotik xüsusiyyətlərə malik güclü antioksidanlar. Onlar həzm sistemində faydalı mikroorqanizmlərin çoxalması üçün mühit yaradır, laktobakteriyaların və bifidobakteriyaların inkişafına kömək edir. Epikateşin, katexin, metilmalon və kofein turşuları da patogenlərin inkişafına mane olan mühüm rol oynayır.Tədqiqatçıların fikrincə, tərkibində etil spirti olmadığı üçün alkoqolsuz pivə adi pivədən daha sağlamdır. Çinli mütəxəssislər xatırladıblar ki, pivə bədən üçün yalnız orta miqdarda istehlak edildikdə faydalı qalır. Kişilər üçün sağlam norma 700 ml-dən çox deyil, qadınlar üçün isə 350 ml-dir.

“Normal pivə istehlakı ateroskleroz və ürək xəstəliklərinin, xərçəngin qarşısını alır, qan dövranını və immun funksiyasını yaxşılaşdırır. Həmçinin pivənin antioksidant və qocalma əleyhinə təsirlərə malik olduğu, estrogen istehsalını təşviq etdiyi və radiasiya zərərini azaltdığı sübut edilib”, - məqalədə deyilir.(lent.az)


OXŞAR XƏBƏRLƏR
XƏBƏR LENTİ
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

MARAQLI
TƏQVİM
MƏZƏNNƏ
 Valyuta məzənnəsi