azia.az
azia.az

HƏKİM TƏCİLİ XƏBƏRDARLIQ ETDİ-Bu yağlardan uzaq durun

4-02-2024, 11:20

Azia.az media-Yeməklərdə istifadə və xüsusilə də qızartma üçün ən təhlükəsiz bitki yağları sadalanıb.

“Cebhe.info” xəbər verir ki, bu barədə  rusiyalı məşhur endokrinoloq Yekaterina Yanq danışıb. Onun sözlərindən məlum olub ki, bütün yağlar bu bişirmə seçimi üçün istifadə edilə bilməz, bəziləri yalnız salatlar və hazır yeməklər üçün uyğundur.

Həkimin sözlərinə görə, ümumiyyətlə, bitki yağları orqanizmin hərəkətliliyini yaxşılaşdırmaq və mədə-bağırsaq mukozasının iltihabını azaltmaq üçün enerji və qida əldə etmək üçün lazımdır.

Qızardılması mümkün olmayan qidaların siyahısına qara zirə, qoz, şam qozu, ərik ləpəsi, zeytun, çətənə, badam, fındıq, kətan yağları daxildir. Qızdırılma üçün istifadə edildikdə bu sadalanan yağ növləri tüstülənir, oksidləşir və sərbəst radikallar buraxır.

Həkim öz “Telegram” kanalında xəbərdarlıq edib ki, onlardan salatlar və hazır yeməklər hazırlamaq üçün istifadə etmək daha yaxşıdır.

Eyni zamanda, doymuş və bir doymamış yağ turşularından ibarət yüksək yanma temperaturu (120-dən 180 dərəcəyə qədər) olan yağlardan istifadə edərək sağlamlığınıza zərər vermədən yeməkləri qızartmaq olar. Həkim qızartmaq üçün kokos,  zeytu və avokado yağından istifadəni tövsiyə edib.

Bundan əlavə, endokrinoloq günəbaxan, qarğıdalı, küncüt, yerfıstığı, soya, balqabaq və xardal yağlarının istifadəsindən imtina etməyə çağırıb. O izah edib ki, ilk üç növdə yüksək miqdarda Omeqa-6 yağ turşuları var ki, bu da iltihaba qarşı fəaliyyət göstərir.

Xəzər


OXŞAR XƏBƏRLƏR
XƏBƏR LENTİ
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

MARAQLI
TƏQVİM
MƏZƏNNƏ
 Valyuta məzənnəsi