Bu qidaları kifli-kifli yemək olar
Qida təhlükəsizliyi önəmli bir məsələdir. İndiki şəraitdə ən yaxşısı ehtiyatlı davranmaqdır.
Florida Universitetinin qida təhlükəsizliyi üzrə eksperti Dr. Ketih Şinder bildirib ki, potensial zərərli qidaları saxlamaq məsləhət deyil
Bəs buna necə qərar verəcəyik?
Mütəxəssislər tövsiyyə edir ki, yeməkdə zərərli bakteriyaları görə bilmək üçün qidanın rəng və ya teksturasına diqqət yetirməliyik. Əgər onlarda dəyişiklik varsa, əsla həmin qida qəbul edilməməlidir.
Yumşaq pendirlərə diqqət yetirin!
Bəzi pendirlər mikotoksin istehsal etməyə xüsusilə meyllidir. Yumşaq və yarı yumşaq pendirlər nisbətən yüksək nəmliyə malikdir. Kiinf inkişafı üçün əlverişli mühit yaradır. Pendiri kifayət qədər aşağı temperaturda saxlamamaq onun xarab olmasına səbəb olur.
Toksin uzun müddətdə tez-tez istehlak edilərsə, ən həssas orqanlarımız olan qaraciyər və mədə zədələnər. İsti havalarda qidaların üzərində kiflər daha asan çoxalır.
Qatıq, yumşaq pendirlər kimi, kiflənərsə, atılmalıdır.
Yumşaq çörəklər kiflənibsə, atın.
Yumşaq çörəklər də saxlanmamalıdır. Məsələn, ağ sendviç çörəyi, kekslər və simitlər. Çörəyin üzərində ən çox rast gəlinən kif, çörəyin səthində ağ və ya bozumtul tüylü ləkələr şəklində görünür. Nəzarət edilmədikdə sürətlə yayıla bilər. Bu halda çörəyi yemək olmaz.
İstifadə müddəti
Qida təhlükəsizliyi ilə bağlı ümumi yanlış fikir son istifadə tarixlərinin vacibliyidir. Bir çox qidaların, xüsusilə də süd qutularının üzərində son istifadə tarixi var. Bir çox insanlar bu tarixə əməl edir. Lakin bu zaman da diqqətli olmaz laızmdır. Əgər süd pis qoxursa, onu atmaq lazımdır.
Kiflənəndə hansı qidaları yemək olar?
Bəzi qidalar, xüsusən də müəyyən pendir növləri nəzarət edilən kif böyüməsi ilə istehsal olunur. Bu qəliblər yeməyin dadını və toxumasını yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur. Bu qidalar bunlardır:
Sərt pendir. Kalıplanmış sərt pendir. Turşu pendirlər.
Bəs kifi qida üzərindən təmizləyib yemək olarmı?
Yüngül yeməklər, sendviçlər, hot-doqlar və sair bişmiş qırmızı ət və quş əti, tortlar kimi qidalar kifi təmizlənsə də, istehlak edilməməlidir. Çünki bu qidalar kifin yaranması üçün münbit şəraitdir və belə qidalarda yüksək bakteriya artımı müşahidə oluna bilər.
Əgər sərt pendirdirsə, kiflənmiş səthin ən azı 2,5 sm-ni kəsdikdən sonra istifadə edilə bilər.
Yumşaq pendirlər, kəsilmiş və ya doğranmış pendirlər isə istehlak edilməməlidir. Çünki belə pendirlərdə kif liflərinin dərinə çatması asan olur.
Qatıq, qaymaq, mürəbbə və jele kimi qidalar istehlak edilməməlidir, çünki nəmli qidalar kifin inkişafı üçün uyğun mühitdir.
Sərt meyvə və tərəvəzləri (kök, kələm) bərk pendirdə olduğu kimi kif yerindən ən azı 2,5 sm kəsilərək istifadə etmək olar. Bunun səbəbi kifin sərt materiallara eyni şəkildə yayıla bilməməsidir.
Yumşaq meyvə və tərəvəzlər (xiyar, şaftalı, pomidor) istehlak edilməməlidir, çünki kif göbələklərinin lifləri içəriyə çatmış ola bilər.
Mütəxəssisin fikrincə, alma, qoz-fındıq və taxılların üzərində kif əmələ gələrsə, dərhal zibil qutusuna atılmalıdır. İnsanlar bu məhsulları istehlak etdikdə allergiya, tənəffüs simptomları və ya mədə-bağırsaq problemləri inkişaf edə bilər.Bundan əlavə, kif mikotoksinlər adlanan zəhərli birləşmələr istehsal edə bilər ki, bu da immunitet sistemini boğur və reproduktiv zərər verə bilər.